Werken aan onze netten

Binnenstad Assen

Sinds eind 2023 wordt de binnenstad van Assen heringericht. Dit ambitieuze project wordt uitgevoerd door Enexis, drinkwaterbedrijf WMD, Ziggo en een gecombineerde aannemer. We verleggen samen kabels en leidingen en vervangen de laagspanningskabel om beter te kunnen aansluiten bij de energietransitie. De werkzaamheden vinden plaats in de smalle straten van Assen, vaak dicht bij oude en soms monumentale panden. Belangrijke aandachtspunten bij dit project zijn de bereikbaarheid van winkels en de veiligheid van het winkelend publiek tijdens de werkzaamheden. Het projectteam communiceert via de Bouwapp, die wordt beheerd door de omgevingsmanager van de aannemer. Onze civiele uitvoerder houdt toezicht op de werkzaamheden van ons gas- en elektrateam.

Project Nieuw-Weerdinge

We vervingen in 2023 ons DistrictStation (DS) in Nieuw-Weerdinge, omdat het slecht bereikbaar was. We kozen voor een pilotproject om een nieuw, modulair opgebouwd DS te plaatsen. Hierbij zijn de in- en uitlaatleidingen al voorgemonteerd. Reden voor de pilot is dat montage, nadat de fundering en de set (regelstraat) zijn geplaatst, samengaat met veel inspanning en een oncomfortabele werkhouding van monteurs.

Gasleiding onder de Bergsche Maas

Enexis en Rijkswaterstaat werkten in 2023 samen aan het A27 Houten-Hooipolder-project. We voeren drie belangrijke boringen uit om gasleidingen en andere nutsvoorzieningen te verplaatsen. De richtlijnen voor gasleidingen zijn veranderd, waardoor de gasleiding niet langer vast mag zitten aan de Keizersveerbrug. Bovendien ligt de leiding deels onder de geplande uitbreiding van de A27. Daarom boren we de gasleiding onder de Bergsche Maas door naar de nieuwe mantelbuizen die dit jaar zijn aangelegd in de berm van de Keizer Napoleonweg. We boren met geavanceerde technologie, waarbij het boortraject precies wordt gevolgd zonder veel overlast te veroorzaken voor scheepvaartverkeer of weggebruikers. Om overlast te beperken, communiceren we uitgebreid met de gemeenten en de bewoners. Mogelijk liggen er nog niet-ontplofte explosieven in Hank, waardoor we de boring hebben verplaatst naar het voorjaar van 2024.

Vernieuwd middenspanningsstation Waalwijk

In 2023 leverden we ons vernieuwde middenspanningsstation in Waalwijk op. Samen met TenneT vernieuwden we het station en breidden we het uit, om een volgende stap te zetten in het toekomstbestendig maken van het Noord-Brabantse elektriciteitsnet. Dankzij de uitbreiding konden verschillende grootverbruikers in de regio een nieuwe of zwaardere aansluiting krijgen. Om de volledige capaciteit van het vernieuwde station te kunnen benutten, zijn nog aanvullende uitbreidingen in het hoogspanningsnet nodig.

Verzwaring steenfabriek Beek

In Beek en Elsloo boort Enexis diep onder de grond om het transportstation te verzwaren. Dit doen we voor de nieuwe, elektrisch verwarmde droogkamers die Steenfabriek VanderSanden Beek bouwt om een miljoen kuub gas per jaar te besparen. Vanuit het nabijgelegen hoogspanningsstation verzwaren we het transportstation over een afstand van 3,3 kilometer. En dat heeft best veel voeten in de aarde. Over 1,9 kilometer van het tracé boort Enexis horizontaal. Hiervoor is gekozen om de inwoners van Beek en Elsloo zo veel mogelijk te ontzien. Tijdens het boren moeten we rekening houden met kabels en buizen voor data, hogedrukgas, het (pers)riool en de waterleiding. Ook boren we onder het spoor en een spoorwegovergang. Op het tracé ligt verder een doorgaande weg waar bijna 10.000 auto’s per dag overheen rijden. In totaal doen we negen horizontaal gestuurde boringen. De 80-tons booropstelling kan een tracé boren van 308 meter tot dieptes van 17 meter. We boren in grofweg drie fases. Bij de pilotboring gaat een kleine boorkop de grond in, die wordt gemonitord en zo nodig bijgestuurd. Vervolgens sturen we vanaf het uittredepunt een grotere boorkop terug om zo de boorgang ruimer te maken. Tot slot zorgen we met een trekkop dat de boor door de mantelbuizen naar het uittredepunt gaat en trekken we de kabels erdoorheen.

Nieuw station Reuver

Op de hoek van de Broeklaan en de Sint Annastraat in Reuver is een verouderd transformatorstation vervangen door een nieuw station met een grotere capaciteit. De aanleiding voor het nieuwe station was de aanvraag voor twee nieuwe klantaansluitingen voor twee zonneparken in de gemeente Beesel. Eén op water en één op land. De aansluitingen waren al goedgekeurd voor subsidies en hadden dus een deadline. Maar de bestaande middenspanningsinstallatie had geen ruimte om uit te breiden. Het eerste plan – een nieuwe locatie – bleek niet haalbaar. Een nieuw station op de eigen kavel lukte met wat creatieve oplossingen om de beperkte ruimte optimaal te benutten wel. De vervanging van het transformatorstation en de realisatie van de nieuwe klantaansluitingen zorgden ervoor dat de energievoorziening in de regio kon worden verbeterd en dat de zonneparken op tijd van stroom werden voorzien.

Hoogspanningsstation Meeden

In 2023 werkten Enexis Netbeheer en TenneT samen aan de uitbreiding van hoogspanningsstation Meeden. Dit station speelt een belangrijke rol in de stroomvoorziening. Niet alleen in de regio, maar ook in de rest van Nederland en zelfs Duitsland. Het station in Meeden bestaat uit drie onderdelen van 110 kilovolt, 220 kilovolt en 380 kilovolt. Voor al deze spanningsniveaus worden bestaande en nieuwe elementen uitgebreid en aangepast. Tot 2026 plaatsen we in totaal zeven nieuwe transformatoren, zodat Enexis en TenneT ook in de toekomst stroom kunnen blijven leveren. De bovengrondse hoogspanningsverbinding tussen Meeden en Veendam wordt op het station en in het bosgebied ondergronds gebracht. De bovengrondse verbinding met drie masten is in 2023 gesloopt. De werkzaamheden moeten in 2030 afgerond zijn.

Vierverlaten

Vierverlaten wordt gezien als het grootste stopcontact van Noord-Nederland. In april namen we hier nieuwe hoogspanningsvelden en drie vermogenstransformatoren met bijbehorende middenspanningsinstallatie in bedrijf. Hiermee kwam er in één klap 270 megavoltampère extra aansluitvermogen beschikbaar voor de regio Groningen. Dat betekent een belangrijke stap in de verduurzaming en dat we meer grootverbruikers kunnen aansluiten. Dankzij de nauwe samenwerking tussen Enexis, Equans, TenneT en Volker Energy Solutions lukte het om dit project binnen twee jaar na het ontwerp te realiseren. Parallel aan dit project loopt nog een project in Kolham, waarbij we twintig afgaande kabels omzwaaien en zestien nieuwe kabels aansluiten. We ronden dit eind 2024 af.

Gasleiding vervangen in Zwolle

Vanwege een gaslekkage aan de Dijkstraat in Zwolle vervingen we in 2023 een gasleiding over een tracé van 300 meter. Bij het verkennende bodemonderzoek bleek dat de bodem deels verontreinigd was, dus combineerden we het werk met bodemsanering. Bijzonder aan dit project is dat de Dijkstraat een drukke, doorgaande route is naar het centrum van Zwolle. Om overlast zoveel mogelijk te beperken, zorgden we er samen met onze samenwerkingspartners voor dat de werkzaamheden voor de bouwvak waren afgerond.

Nieuwe middenspanningsinstallaties en verdeelstation in Oudleusen/Dalfsen

In het buitengebied bij Oudleusen en Dalfsen vervangt Enexis de afgekeurde middenspanningsinstallaties in verdeelstation Om de Landskroon. Ook wordt de vloer van het station gerenoveerd. De functies worden overgenomen door een tijdelijke middenspanningsinstallatie en een tijdelijk verdeelstation. Deze worden verwijderd wanneer het nieuwe station geplaatst is en de stroomkabels weer zijn aangesloten op het permanente station. Het is de eerste keer dat er twee noodcontainers nodig zijn om de middenspanningsinstallatie te vervangen. De uitvoerders maakten een uitgebreid plan om de oude installatie om te lassen naar de containers. Het project kan op veel interesse van omwonenden rekenen.