Hoe we waarde toevoegen

Als grote netbeheerder werken wij in het belang van de maatschappij en voegen we waarde toe aan de samenleving. We volgen hierbij voor ons belangrijke trends en ontwikkelingen. Dit gaat verder dan de dagelijkse energievoorziening. 

Trends en ontwikkelingen

De overgang naar duurzame energie gaat sneller

De oorlog in Oekraïne versnelt de transitie naar duurzame energie. De prijzen van energie schoten in 2022 omhoog. Dit heeft veel huishoudens en bedrijven gestimuleerd om sneller over te stappen op elektriciteit en zelf energie op te wekken.

Huishoudens en bedrijven kunnen de energieprijzen steeds moeilijker dragen

In 2022 stegen de kosten voor levensonderhoud en van grondstoffen meer dan ooit. De stijgende elektriciteits- en gasprijzen brachten veel huishoudens en bedrijven financieel in het nauw. Het kabinet nam maatregelen om deze stijging deels te compenseren, zoals een energietoeslag voor lagere inkomens. In 2023 geldt een prijsplafond voor elektriciteit en gas, gericht op huishoudens en andere kleinverbruikers.

Er zijn te weinig vakmensen beschikbaar

Om het Nederlandse energiesysteem CO2-neutraal te maken, zijn tienduizenden technische vakmensen nodig. Denk aan monteurs, uitvoerders, engineers en ICT’ers. Maar deze specialisten zijn nauwelijks te vinden. Dit komt onder andere doordat Nederland vergrijst. Er gaan steeds meer mensen met pensioen en er komen minder jonge werkenden bij. Ook kiezen steeds minder jongeren voor een technische opleiding.

Grondstoffen worden schaars

Niet alleen goede vakmensen zijn schaars. Ook koper, aluminium en andere grondstoffen worden schaarser. Dit zijn belangrijke bestanddelen van de materialen die we nodig hebben voor de aanleg en uitbreiding van onze energienetten. Denk aan kabels, leidingen en distributietransformatoren. En andere bedrijven gebruiken dezelfde materialen. Dit zorgt voor een grotere vraag dan leveranciers aankunnen, waardoor materialen niet altijd beschikbaar zijn.

Digitalisering biedt gemak én risico's

Door onze energienetten te digitaliseren, kunnen we efficiënter werken. Zo voorzien we onze transformatorstations van sensoren. Data uit deze sensoren helpt ons beter in te schatten of we onze netten zwaarder kunnen belasten en dus nog meer klanten kunnen aansluiten. Tegenover deze voordelen staat de dreiging van digitale aanvallen. Die vormen een risico voor de energievoorziening.

Waardecreatiemodel

Door onze energienetten, medewerkers en financiële middelen in te zetten, helpen we de samenleving vooruit. Concreet betekent dit dat we bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Hoe we waarde toevoegen, geven we schematisch weer in ons waardecreatiemodel. Hierin laten we zien:

  • Welke bronnen (input) we benutten om onze doelen te behalen, zoals onze energienetten en medewerkers.

  • Hoe we deze bronnen inzetten om waarde toe te voegen aan de samenleving (waardetoevoeging).

  • Waar die waarde precies uit bestaat (output).

  • Wat we bereiken voor onze klanten, medewerkers en andere stakeholders (outcome).

  • Hoe we zo bijdragen aan de SDG’s van de Verenigde Naties.

Waardecreatiemodel